10 saker du bör veta innan du använder airfryer

airfryer før bruk

Innan du använder din nya airfryer för första gången finns det några saker du bör ta i beaktning. Börja med att lära känna den, testa de olika programmen för de olika råvarorna och experimentera med olika maträtter. Vi har 100 recept anpassade för våra airfryers på hemsidan och det finns otaligt många recept skrivna av våra nyttjare! 

1. Läs bruksanvisningen

Innan du börjar använda din airfryer är det viktigt att läsa bruksanvisningen. Denna är en bra vägledning som följer med din airfryer. I Användarhandboken hitta du information om de mesta du bör ta hänsyn innan du använder den första gången. 

Se användarhandboken för all information du behöver för att komma igång med din airfryer. Där finns också råd och tips om de olika funktionerna och förprogrammerade programmen. 

brukermaual airfryer
cosori airfryer 3 farger

2. Hur du använder din airfryer

Airfryers har blivit allt med populärt de senaste åren, troligtvis på grund av sin användarvänlighet och sina upprepade resultat. Du lägger dina ingredienser i korgen och väljer ett av de förprogrammerade matlagningsprogrammen och kök igång!

Cosori Premium aifryer levereras med en dubbel matlåda som enkelt kan sköljas av i diskhon alternativt bara läggas direkt i diskmaskinen.

3. Välj rätt program för din airfryer

Varje modell har sina egna egenskaper och funktioner. Du bör därför läsa användarhandboken för att se hur du använder din airfryer korrekt. De förprogrammerade matlagningsprogrammen gör det väldigt enkelt att tillaga de flesta maträtter. Med Cosori Smart Airfryer kan du genom att ansluta din smarttelefon styra din airfryer direkt från soffan men också spara/ändra/lägga till recept i appen.

Du väljer alltid ett program utifrån vilken rätt du ska tillaga. Programmen är baserade på vilka råvaror som ska tillagas som exempelvis kyckling, nötkött, bacon, pommes frites, skaldjur eller fryst mat. Du bör planera din matlagning utifrån airfryerns kapacitet, överfyll inte din matkorg då resultatet kan påverkas.

airfyrer hold varm

4. Manuell matlagning

Om du föredrar matlagning på ditt eget sätt kan du själv välja tid och temperatur. Detta gör det väldigt enkelt att laga mat om det inte finns något passande program förinstallerat.

Olika råvaror kräver olika temperatur och tillagningstid. Även om du kan laga det mesta i en airfryer är det inte säkert att du kan laga all mat samtidigt. Om råvarorna har olika temperatur och tillagningstid är det bättre att laga i två omgångar.

5. Hitta ett gott recept

Det följer i regel med ett recepthäfte när du köper en airfryer. Dessa recept är oftast samma som du hittar i andra kokböcker men anpassade till att tillagas i din airfryer. Detta gör det oftast väldigt enkelt att tillaga dina favoriträtter. 

Om du tänker tillaga dina favoritrecept i din airfryer kandu ha i åtanke att en airfryer generellt inte använder olja eller fett. Du kan därför minska mängden av dessa om du använder airfryer.

oppskrifter cosori airfryer

6. Testa laga klassikern, pommes frites

Pommes frites är en klassiker som passar perfekt att laga i airfryern. Vanligtvis krävs det mycket olja och en fritös för att få till den krispiga ytan ett bra pommes ska ha. En airfryer däremot använder inte olja för tillagning utan varmluft som cirkulerar runt maten. Du kan däremot för smaken skull spreja lite olja på dina pommes för att få den friterade känslan.

Lägg dina pommes i korgen och välj det förinstallerade pommes frites programmet! De kommer fortfarande vara krispiga men kan tillagas helt utan olja.

7. En eller två korgar i din airfryer

De flesta airfryersen kommer med en eller två korgar. Väljer du en airfryer med två korgar kan du förbereda flera rätter samtidigt vilket kan vara smidigt i stora familjer. På de flesta modeller läger du bara mat i korgen, väljer ett program och kör!

Visa modeller kommer även med en fettbehållare monterad under matkorgen, du bör därför läsa bruksanvisningen för att säkerställa att du använder din airfryer på rätt sätt.

airfryre kurver

8. Använda olja vid tillagning

En airfryer kräver ingen olja eller fett för tillagning, det kan däremot vara gott till maten ändå. Men att använda airfryer säkerställer du att det inte används mer olja än du själv vill ha vilket leder till en mera fettsnål måltid.

Du äter därför mycket nyttigare än du skulle gjort vid med traditionell matlagning som oftast kräver stekfett eller olja.
Testa själv hur stor mängd olja du ska addera för önskat resultat.

9. Underhåll din airfryer

Innan du använder din airfryer bör du läsa användarhandboken. Här finns all information om hur du underhåller den korrekt. Det är viktigt att du innan första användning säkerställer att alla delar finns med och ingenting är defekt.

Rengör inte din airfryer om den fortfarande är varm, låt den svalna. Ta av de löstagbara delarna och rengör enligt användarhandboken, där står även om din matkorg tål diskmaskinstvätt eller måste rengöras för hand.

airfryer sunn mat

10. Bakplåtspapper och folie

Många undrar om bakplåtspapper och aluminiumfolie går att använda i en airfryer. För de flesta modeller är svaret ja, det kan dessutom vara en bra ide för att förhindra uppkomst av onödig disk. 

Lägg bara folie eller bakplåtspapper i botten av matkorgen och sedan maten direkt på. Använd inte folie och bakplåtspapper utan mat i din airfryer då de kan virvla upp i värmeelementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *