Är airfryer hälsosamt?

Cosori pro svart airfryer

Fler och fler har valt att köpa en airfryer. Detta är en köksmaskin som förbereder pommes frites och andra friterade rätter, utan tillsaytt olja. En airfryer är därför ett hälsosammare alternativ än den klassiska fritösen. Att använda airfryer istället för en traditionell fritös kan du därför laga mat med upp till 90% mindra olja.

I en airfryer tillagas maten med hjälp av

Fler och fler har valt att köpa en airfryer. Detta är en köksmaskin som förbereder pommes frites och andra friterade rätter, utan användning av olja. En airfryer bör därför vara ett hälsosammare alternativ än den klassiska fritösen. Många upplever att det går åt upp till 90 % mindre fett när man använder en airfryer.

I en airfryer tillagas maten genom att varmluft cirkulerar. Man kan därför hävda att en airfryer fungerar på samma sätt som en varmluftsugn. Med de flesta airfryers finns det dock olika funktioner som gör att du kan använda olika varianter vid din matlagning, exempelvis stekning, grillning etc. Idag hittar du otaliga recept som är anpassade till att tillagas i en airfryer.

Du kan bland annat laga pommes frites, kött, kyckling och fisk. Du kan också laga grönsaker som du normalt ugnsbakar. En airfryer ger dig hälsosamma måltider utan onödigt besvär och utan användning av olja eller stekfett. Detta gör att du kan njuta av hälsosamma måltider istället för att steka eller fritera i olika varianter av fett.

Hälsofördelar med en airfryer

Det är lätt att tillaga fettsnåla rätter med en airfryer. Lite olja används under tillagningen och används endast som smaksättare. Detta är därför ett hälsosammare alternativ än att använda en traditionell fritös. De flesta airfryers har inställningar som gör att du enkelt kan justera både temperatur och tid. Tillagningen kan påminna om något mellan stekning och ugnsbak.

Du kan laga alla sorts råvaror i en airfryer. Du kan använda råvaror som är både frysta och färska. Du väljer själv vilka råvaror du vill använda. Beredningen sker även här utan tillsatt olja olja. Näringsämnena tas därför om hand på ett bättre sätt.

Du väljer själv vilka råvaror du vill använda. De flesta recept ger en utförande beskrivning av hur man lagar maten. När maten är lagad kan du njuta av en hälsosam och fetsnål måltid, utan att använda en massa tillsatt olja. Du kommer fortfarande ha samma tillagad mat men på ett mer hälsosamt vis. Måltiden kommer dock inte innehålla lika många kalorier om den tillagas i airfryer.

airfryer cosori premium olje

Användning av olja i en airfryer

En airfryer fungerar på många sätt som en oljefri fritös. När du tillagar maten i en airfryer får maten en krispig yta och saftig insida. Ytan ger maten ungefär samma konsistens som i en ugn. Du kan laga pommes frites och annan mat som du vanligtvis steker eller friterar. Den kommer dock inte att tillagas direkt i olja.

Du sparar mycket kalorier genom att inte använda mycket olja och fett i matlagningen. Detta kommer sannolikt att ge goda hälsofördelar på lång sikt. Hälsosamma och snabba måltider är något som många behöver i vardagen. Maten tillagad i en airfryer passar människor i alla åldrar. Du kan också laga hälsosamma måltider för flera personer samtidigt.

Vilken olja kan jag använda?

Du bestämmer vilken olja du vill använda i din airfryer. Man kan oftast använda olja som är avsedd för bakning, stekning, grillning och stekning. Du kan också använda animaliskt fett, om det passar dig. Ingen olja ska tillsättas direkt i luftfrysen. Det ska istället tillsättas ingredienserna innan tillagning. Se olja som en smaksättare istället för ett krav.

Det är dock viktigt att du inte använder kallpressad olja. Denna olja kan börja brinna vid höga temperaturer. En airfryer är en praktisk köksmaskin där du lägger din maten i korgen och kör igång! Det behöver inte adderas någon olja om du inte vill. Du slipper därför både lukt och ljud som ofta kommer när du använder stekpannan eller fritösen.

Hur mycket olja ska jag använda?

En airfryer tillagar din mat uhelt utan olja. Däremot kan du använda olja som en av ingredienserna under tillagningen för smakens skull. Du ska normalt inte använda olja direkt i luftfrysen, eftersom det kan skada matberedaren. En tesked olja räcker om du väljer att tillsätta olja under tillagningen.

De olika modellerna har egenskaper som kan variera. Läs därför bruksanvisningen innan du börjar använda luftfrysen. Du använder mycket mindre olja och smör än du vanligtvis använder i en stekpanna. Du får därför tillgång till hälsosamma middagar som kan avnjutas direkt utan olja. En airfryer är därför ett perfekt tillbehör i köket.

cosori original mat

Hjälper airfryer mig att gå ner i vikt?

Om du är en av dem som gillar friterad mat bör du överväga en airfryer. Detta är ett hälsosammare alternativ än att använda en vanlig fritös. Du slipper lagret med olja som ofta lägger sig på maten. Det medför att du inte får i dig lika mycket kalorier. Maten tillagas även mer naturligt än vid vanlig stekning då värmen kommer från alla håll och du inte behöver smör, olja eller stekfett.

Detta är en köksmaskin perfekt för dig som söker ett hälsosammare alternativ. När du förbereder ingredienserna behåller du de hälsosamma näringsämnena . Det är näringsämnen som finns naturligt i råvarorna. När du steker din mat i en stekpanna använder du ofta olika typer av fett. Du kan undvika detta om du använder en airfryer.

När du lagar mat i en airfryer kan du använda flera funktioner. Det här är en köksmaskin som ger nästan samma resultat som när du steker, friterar eller ugnsbakar maten. Du kan därför laga kött, kyckling, fisk och grönsaker utan att addera något alls. Denna köksmaskin är särskilt känd för att vara lämplig för att laga fettsnåla pommes frites.

Det tar inte lång tid att använda en airfryer. Den är därför perfekt för matlagning i en hektisk vardag. Många väljer att använda en stekpanna för att göra snabba måltider. Med en airfryer kan du göra snabba måltider, utan att behövs passa på maten. Så får du snabbt tillgång till nyttiga mellanmål som vanligtvis äts under dagen.

airfryer best i test 2 farger

Slutsats

Airfryer blir allt mer populära och många tillverkare lanserar därför hela tiden nya modeller. Därför bör du också noga överväga dina alternativ när du ska investera i en airfryer, speciellt nät det kommer till funktioner, ljudnivå och att se till att den har tillräckligt stor kapacitet. De flesta modellerna har ofta förinställda funktioner som underlättar din matlagning.

Du kommer snabbt att upptäcka de hälsosamma fördelarna med en airfryer. När du använder en airfryer får trevliga måltider utan tillsatt olja eller fett. Du uppnår samma resultat varje gång utan att behöver övervaka din mat under tillagning. Detta är därför en köksmaskin som passar utmärkt för dig, som vill ha snabba och hälsosamma måltider i vardagen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *